Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

fredag 26 oktober 2012

Ligga låg och vara öppen

Det vi kallar ledarska består framför allt av att veta hur man följer. En klok ledare håller sig i bakgrunden och underlättar den process som sker runt henne. Oftast lägger ingen märker till ledarens största bragder. Eftersom ledaren inte trycker på eller formar eller manipulerar uppstår ingen bitterhet eller motstånd.

Medlemmarna i gruppen uppskattar en ledare som underlättar deras liv istället för att hon driver sina frågor efter ett eget program. Är ledaren öppen kan man ta upp vad som helst med henne. Eftersom ledaren inte har någon ställning att försvara och inte favoriserar någon är det ingen som känner sig favoriserad eller åsidosatt.

Varför är oceanen det största vattnet? Därför att den ligger lägre än floder och vattendrag och är öppen för alla.

torsdag 25 oktober 2012

Teori och praktik

Människor som ser världen utifrån teorier har ofta en mycket invecklad syn på det som sker. Klarhet blir svårt för dem.

Om du använder komplicerade förklaringar för dig själv blir du förvirrad. Du fyller då huvudet med åsikter.

Om du däremot går tillbaka med medvetandet om vad som egentligen sker, då blir det klargörande och du upplever. Förmåga att skilja mellan teori och praktik besparar dig mycket besvär.

Lev på ett visst sätt och visa för dig själv en medveten samverkan med den enda principen. Om du samverkar med dig själv kommer du att uppleva harmonin med dig själv och få balans.

tisdag 23 oktober 2012

Början, mitten och slutet

Lär dig att känna igen början. I början är det som sker relativt lätt och okomplicerat vilket betyder att det är lätt att göra nått åt. Största risken med att gripa in i början är att du stör den begynnande processen genom att använda för mycket kraft.

En klok människa ser saker nästan innan de händer. En tusenmilavandring börjar alltid med ett enda steg.

När ett skeende väl redan har fått kraft och tagit form, håll dig då så mycket som möjligt i bakgrunden. Griper du in i onödan förvirrar du eller blockerar det som händer. Särskilt viktigt att tänka på är att inte få ett skeende att gå mot en särskild riktning eller efter en särskild plan.

Många förstör ett arbete eller ett skeendet strax innan det håller på att bli färdigt. De blir lite ivriga. Oftast handlar det om att de vill få ett bestämt resultat. De blir oroliga och gör misstag. Det är viktigt  att vara varsam och medveten. Gör aldrig för mycket. Var inte för hjälpsam och tänk inte på att få beröm för att du gjort något.

Eftersom en klok människa inte har några förväntningar finns det inte heller några misslyckade resultat.

Var uppmärksam, låt händelserna ha sin gång, håll dig i bakgrunden och se det som sker få en tillfredställande upplösning.

måndag 22 oktober 2012

Möt konfrontationer medvetet och objektivt

Om du vill att dina handlingar ska få stor påverkan, var då medveten och objektiv. Om du är medveten vet du vad som sker och då handlar du inte förhastat. Om du är objektiv kan du reagera på ett balanserat och samlat sätt.

Ha respekt för alla frågor och personer som riktar sig till dig. Avfärda inga konfrontationer som oviktiga. Var inte heller rädd och ängslig om du blir överväldigad eller generad.

Om någon angriper dig eller kritiserar dig, reagera då på ett sätt som uppmärksammar och belyser händelsen. Det är alltid frågan om att ha egen mittpunkt och veta att varje konfrontation är en dans och inte ett hot mot ditt jag eller din existens. Tala sanning.

Om du är just medveten om det som sker i en grupp ser du den situation som uppstår långt innan den blivit ohanterlig. Alla situationer, hur omfattande eller komplicerade de än blir, börjar alltid med små och enkla rörelser.

Du bör varken undvika eller söka konfrontationer utan var bara öppen. När det blir en konfrontation, reagera då medan situationen fortfarande är hanterbar- Det är aldrig fördel att vänta tills det krävs en hjältes insats för att rätta till det hela. På det sättet blir möjliga komplicerade situationer enkla.

Om du inte skryter över din skicklighet eller om du försöker göra om andra efter ditt eget tycke är det ändå få människor som söker konfrontation med dig.

söndag 21 oktober 2012

Det händer ändå

Livets process går av sig själv vare sig man vet hur allt sker eller inte. Konflikter löser sig förr eller senare oavsett om vi tillhör en grupp eller inte.

Visserligen får våra ord en större kraft och ens beteende större inverkan om vi är medvetna om hur allt sker. Men, människor växer och blir bättre och klokare även utan att bli upplysta. Att vara omedveten är inte ett brott, det betyder bara att vi saknar en mycket viktig och användbar förmåga.

Kunskap om hur allt fungerar ger en människa mer verklig kraft och förmåga än all världens titlar och studier.

Det är därför människor i alla tider och alla kulturer har hedrat dem som vet hur allt sker.

fredag 19 oktober 2012

Ledaren är under, inte över.

Det är misstag att tro att en stor ledare står över andra människor.

Paradoxen är nämligen att storhet kommer ur konsten att vara ödmjuk, tom och mottagande och till gagn för andra.

Föreställ dig att livskraft är som vatten i en flod och i havet. Havet, större än floden, ligger under, öppen och mottagande. Den strida strömmande floden rinner ner i havet, absorberar och förvandlas.

En klok människa/ vis ledare är till gagn, tar emot, ger efter och följer. Kommunikationen med omgivningen/ gruppen dominerar och styr medan ledaren följer. Förhållandet är ömsesidigt. Ledarens uppgift är att vara medveten om gruppmedlemmens process; gruppmedlemmen har behovet av att bli mottagen och uppmärksammad.

Båda får vad de behöver om ledaren är vis nog att tjäna och följa, vara öppen och under gruppen.

torsdag 18 oktober 2012

Rör inte upp känslor

Hantera den grupp du är i försiktigt. Så mycket som möjligt bör du låtaprocessen i den grupp du är i utvecklas successivt och naturligt. Sätt inte igång problem som inte kommit fram av sig själv.

Om du rör upp känslor släpper de loss krafter i förtid och med onödigt obefogat tryck. Det kan då vara känslor som hör hemma hos andra människor eller på andra platser. Det kan vara krafter som bryter fram som en reaktion på dina påtryckningar och träffar allt som råkar stå i vägen.

De verkliga krafterna i gruppen, låt de komma fram när de är mogna att visa sig. När dolda problem och känslor kommer fram av sig själv får de en naturlig lösning. De är inte skadliga och skiljer sig inte från några andra tankar och känslor.

Alla krafter uppstår av sig själv, tar form, växer sig starka, finner en ny lösning och försvinner till slut.

onsdag 17 oktober 2012

Lär dig att bli medveten

Vare sig vi leder en grupp eller vi leder oss själva i vårt liv behöver vi vara medvetna. Vi behöver veta vad som sker och hur allt sker. Om vi är medvetna om vad som sker och hur allt sker kan vi handla efter det. Vi undviker problem samtidigt som vi både betyder nått och kan åstadkomma nått.

Allt är en naturlig process, även vi själva. Att vara medveten om hur allt sker betyder även att vara medveten om oss själva. Vårt liv existerar enligt samma princip som styr allt förlopp. Vi är en del av allt, förankrade i samma grund som alla andra.

Att vi är som allt annat betyder att vi är vanliga. Att vara medveten om att vi är som allt annat är däremot mycket ovanligt. Att förstå att vi är universella och att det fungerar och att vi är förnuftiga nog att handla därefter är också källan till vår egen kraft, uthållighet och överlägsna skicklighet.

Medvetande och medvetenhet är källan till vår förmåga.  Lär dig att bli allt mer medveten.

måndag 15 oktober 2012

Som ledare i en grupp

Om du är en del i en grupp och själv är ledare. En processer i en grupp går av sig själv.  Den reglerar sig själv. Vill du att gruppen som sådan ska växa. ingrip inte, den kommer att hitta sina egna lösningar. Om vi försöker styra processen misslyckas det nästan alltid. Antingen hindrar vi processen eller så skapar vi kaos i den.

Lita på det som sker. Om det är tyst, låt det vara tyst och låt den växa, något kommer alltid ur det. Om det stormar, låt det då storma, den stillnar.

Är gruppen missbelåten? Du kan inte själv göra den nöjd. Även om du kunde det, skulle dina ansträngningar antagligen ta ifrån gruppen en mycket viktig fruktbar kamp.

Visa ledare vet hur de ska underlätta den pågående processen i gruppen, för ledaren är också en process. Gruppens och ledarens process utvecklas på samma sätt, enligt samma princip.

Ledaren kan konsten att utöva starkt inflytande utan att tvinga fram något.

Det finns mer kraft i att underlätta det som sker än i att försöka tvinga fram det man önskar skulle ske. Att visa upp ett beteende, att uppträda som förebild, har större verkan än att tvinga på människor moralregler. Objektiva ståndpunkter är starkare än fördomar. Briljans uppmuntrar människor men att överglänsa alla andra hämmar.

söndag 14 oktober 2012

Gör mindre var mer

Sträva efter uppriktighet och öppenhet. Din uppgift är att underlätta och belysa vad som sker i din omgivning med dig själv. Ingrip så lite som möjligt. Hur skicklig du än är skapar ingripanden en avgudan av dig och ett beroende.

Ju färre regler i livet desto bättre. Regler leder till mindre frihet och det leder till ansvar. Upprätthålla regler innebär tvång och manipulation vilket minskar spontanitet och tar kraft ur dig.

Ju mer tvång du använder desto mer motstånd sker i din omgivning. Manipulering får enbart din omgivning att försöka komma undan. Varje ny lag skapar en brottsling. Det är inget bra sätt att sköta om sig själv i relation med andra.

En klok människa ser till att det blir ett klart och välgörande klimat i hennes omgivning. Genom sin egen medvetenhet väljer hennes omgivning av sig själv ett bra handlingssätt.

När en klok människa tillämpar tystnad behåller hennes omgivning fokus. När hon inte tvingar på sin omgivning regler upptäcker de sin egen godhet. När hon handlar osjälviskt gör hennes omgivning det samma.

Att vara klok är att göra mindre och vara mer.

torsdag 11 oktober 2012

Min integritet

En klok människa vet att att det som sker och sanningen i det inte kan fångas i tankar och ord. Så varför låtsas?

En förrvirrade jargong i mitt yrke är ett säkert tecken på att jag inte vet hur allt sker.

Men det man inte kan säga kan man visa: var tyst, var medveten. Medvetenhet fungerar. Den sprider ljus över det som händer. Den klargör mina eller andras konflikter och lugnar mig eller en annan upprörd människa eller grupp.

Du vet också att hela tillvaron är en enda helhet. Därför ser du till att vara en neutral iakttagare som inte väljer sida.

Du låter dig inte förledas av hot eller erbjudanden. Varken vinst eller förlust av pengar, kärlek eller berömmelse rubbar dig.

Din integritet är inte idealistisk tro inte det. Den grundar sig på en djup kunskap om hur allt fungerar.

tisdag 9 oktober 2012

Livskraft inte upphetsning

Du som ger upp alla sina blockeringar och konflikter känner livskraften flöda fritt. Du strålar av hälsa som ett spädbarn och precis som barn är du nästan immuna mot skador. Du får inga insektsbett. Hunden anfaller dig inte. Bråkmakare lämnar dig i fred.

Din kropp verkar avslappnad och smidig, men du är påfallande stark och uthållig. Du är sexuellt attraktiva utan att vara öppet erotiska. Du sjunger eller till och med skriker länge utan att bli hes. Det är som om du var nyförälskad, inte i en person utan i hela skapelsen och din kraft är överflödande som hela skapelsen.

Det är ett misstag att blanda ihop spänning eller upphetsning med det levande flödet av insikt. Stimulantia och emotionella äventyr gör dig upphetsad, men den sortens upphetsning gör dig inte starkar. Tvärtom, spänning förbrukar energi och tär på din livskraft.

Tänk på upphetsning som den spänning som uppträder när stimulans möter motstånd. Den spännande upplevelsen slutar när stimulansen upphör eller när någon tröttnar.

Men den kraft som kommer av insikt är ett ständigt flöde. Den möter inget motstånd utan flödar oavbrutet i en lugn, jämn ström.

Upphetsning grundar sig på flyktiga begär. Livskraft har sitt ursprung i det eviga.

måndag 8 oktober 2012

Ringar på vattnet

Vill du vara en bra positiv kraft i hela världen? Börja då med dig själv genom att skapa ordning i ditt eget liv. Förankra dig i dig själv och skapa balans så att ditt eget beteende har en välgörande effekt. Gör du det vinner du respekt och blir en stark kraft.

Ditt beteende påverkar andra som ringar på vattnet. Det fungerar på det sättet därför att alla påverkar varandra genom den kommunikation vi har dagligen. Starka människor har stor påverkan.

Om ditt liv fungerar påverkar du din familj.
Om din familj fungerar påverkar den samhället.
Om det samhälle du lever i fungerar påverkar det landet.
Om landet fungerar påverkar det hela världen.
Om världen fungerar sprider det sig som ringar över hela universum.

Kom ihåg att din påverkan börjar med dig själv och sprider sig utåt. Försäkra dig själv om att din påverkan är både stark och välgörande.

Hur vet du att det här fungerar?

Allt växande sprider sig utåt från en fruktsam och kraftfull kärna. Den kärnan är du.

söndag 7 oktober 2012

Saker och ting

Kloka människor lever i stillhet med meditationen som grund. Men de flesta människor är däremot strängt sysselsatta med så mång ägodelar som möjligt.

Den stilla vägen leder alltid mot en medveten tillvaro. Den strängt sysselsatta vägen skapar överdriven materialism.

Att bli medveten leder mot insikten om dig och en känsla av att du är en del av skapelsen så som du ser den. Överdriven konsumtion är bara möjlig genom exploatering.

Alla världens tillgångar är ojämnt fördelade. En del har mycket. De flesta har mycket lite. Jordens resurser blir mer och mer otillräckliga. Det vet alla.

Trots detta skaffar de som redan har det mesta mer och mer. De till och med skryter om hur mycket de har.

Att ha många ägodelar kommer inte från insikten om oss själva. Vi skaffar det för att manipulera varandra.

Vem är du?

torsdag 4 oktober 2012

Skötet

Hela altet och vår skapelse handlar om polariteter. Plus- minus, Yinn-Yang, kvinnligt- manligt.

Denna grund är självgående, ett androgynt (hen) sköte som levererar allt. Allt omfattar även mig.

Jag är en process i sig som består av polariteter vilken utvecklas enligt den enda principen. Jag är ett barn från naturens skapelse, eller det vi tror skapar och skapat oss. Jag kommer från dess källa.

Bara den vetskapen ger stadga i mig.

Om jag jag förlitar mig på ting eller någon person eller tro kommer jag att sakna stadga. Människor, ting och trosläror kommer och går och förändras ständigt. Jag skulle leva i fruktan att det ting jag dyrkade skulle försvinna, eller att den person jag följde skulle dö, eller att den tro jag levde efter skulle ändras. Vem skulle jag då vara?

Jag hyllar istället den enda principen.

Jag kan titta på en människa och se hennes princip eller process. Jag kan se hur de fungerar. Jag kan också se att de fungerar.

Genom att förstå och veta hur allt fungerar vet jag också hur viktigt det är att alltid i mig vara flexibel. Allt som växer är flexibelt. All varaktig styrka i livet är flexibelt.

Jag vet också att min trohet till principen och processen runt mig innebär att jag inte är rädd för att dö. Jag har inget att förlora. Jag vet att jag är en del av det eviga. Mitt hem är skapelsens sköte. Att dö är bara att komma hem. Innan dess är jag en del av skapelsen, men i det tillstånd jag är just nu.

onsdag 3 oktober 2012

Vad är livet

Allt är livet. Allt beteende är en process och är livet. Den uppstå, utvecklas och faller sönder. All denna energi alstrar en oändlig mängd olika former. Men den drar sig ingen fördel av sin produktivitet. Den får inte heller sin makt genom att tvinga fram att nått ska ske. Den kan missbrukas men det faller alltid tillbaka på den som missbrukat den.

Principen och dess process, dess beteenden är livet och vår verklighet.

tisdag 2 oktober 2012

Liv och död

Livet består av både liv och död. Att enbart föredra antingen livet eller döden innebär att du förnekar din egen tillvaro och skapar en spänning inom dig. Spänningar får oss att begå misstag i kritiska situationer. Misstag är i sig mer dödsbringande än själva tillvaron.

30 procent av alla människor älskar livet och fruktar döden.
30 procent föredrar döden och undviker livet.
30 procent fruktar både livet och döden.

Nittio procent av oss alla lider således av den spänning som finns genom okunnighet om hur polaritet fungerar. Även om livet och döden är motsatser kan man inte skilja dem åt. Det blir tokigt att i ett sådant läge föredra det ena framför det andra.

Bara 10 procent är så kloka att de accepterar både livet och döden och istället väljer att njuta av den tillvaro man får. Växande och vissnande finns alltid överallt.

En klok människa vet att allting kommer och går. Så varför ska man gripa efter något eller hålla det kvar? Varför oroa sig eller krypa undan? Varför leva i föreställningar om vad som kanske kommer att ske?

En klok människa existerar utan att vare sig älska eller frukta döden. Denna frihet skyddar människan mot allt ont.

måndag 1 oktober 2012

Rensa upp i dig själv

De som börjar arbeta med sig själva fyller deras liv med teorier och metoder tills de är fulla med alternativ men ändå händer inget. De går från den ena till den andra.

Samtidigt som de lär sig allt glömmer de allt när vardagen pockar på.

Lär dig att rensa upp i ditt sinne. Lär dig att göra ditt arbete enklare.

Allt eftersom du blir mindre beroende av att veta exakt vad du ska göra blir ditt arbete mer direkt och mer kraftfullt. Du kommer då att upptäcka att ditt medvetandets förmåga har mer kraft än alla metoder, teorier och tolkningar.

Det är när vi slutar att försöka göra rätt som saker händer med oss själva och i kommunikation med andra.