Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

fredag 22 juli 2016

Ibland får vi bara inte nog

Jag har studera det ett tag och sett att för en del människor är det som om de inte får nog. Människor som saknar något får inte nog. Det är som om de aldrig blir mätta. Dessa människor ser också till att om och om igen fylla på med vad som helst för att ersätta det de saknar. De ska ha största biten, mest av allt utan att ta hänsyn till någon annan. De roffar åt sig och utnyttjar. De ser alltid till att få fördel av situationen. De har svårt att vara givmilda om det inte samtidigt gagnar dem. 

Jag tror att med samma intensitet får dessa människor inte heller nog med sin egen utsatthet och och sina egna beteenden. De saknar ett stopp eftersom det alltid finns ett behov att mätta. Det finns ingen botten. 

För en del människor som arbetar med sig själv och som bestämt att det ska bli en förändring kan denna rundgång brytas. Brytas genom att dagligen arbeta med sig själva och i sin egen medvetenhet och i sitt erkännande om sig själv skapa andra grunder än det omättliga. För andra tar detta aldrig slut utan utnyttjande, överkonsumtion, begär, frosseri, olika typer av beroenden och destruktiva karaktärsdrag vilar sig kvar och förgör sakta det lilla barnet hos dessa personer. De blir besatta av att sakna något som aldrig kommer att kunna mättas. 

Detta egocentriska beteende tror jag är en del av vår utveckling. Jag rycker mig se detta särskilt bland ungdomar från tidig tonår som har svårt att se annat än sig själva. Vissa säger att karaktärsdrag som handlar om empati och ödmjukhet är de sista dragen som utvecklas hos en människa. Innan dess är det väldigt mycket som just handlar om överlevnad. Kanske är det så att det är en del av en naturlig utveckling där livet behöver inledningsvis mötas tufft för att vi ska överleva till vuxen ålder.

Jag har sett detta hos ungdomar och jag har själv upp i vuxen ålder varit så där omättlig och i vissa stycken hänsynslös. Navet har gått genom mig och jag har varit omättlig. Manisk och omättlig som om jag saknar syre och behöver luft i obegränsad mängd.

Kan du känna igen dig att du är omättlig i något eller manisk? 

Idag är en dag jag väljer att inse att jag har allt och inte behöver något mer. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948