Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

måndag 4 juli 2016

Slumpen

Livet pågår och i det lever jag. Jag tänker tankar som jag tror styr mitt liv och får mitt liv att gå i en särskild riktningen. När livet inte blir som jag tänkt mig blir min automatiska tanke att det är slumpen som styr varför det blev på ett eller annat sätt. 

Vissa säger att egentligen är det så att slumpen är bara en upplevelse av något som är förutbestämt. Några kopplar det till religion andra kopplar det till en serie av olika fysiska och psykologiska orsaker som sammantaget gör att det var väntat det som hände eftersom det följde en egen logik och på något sätt var förutbestämt. 

Andra menar att vi kan styra vårt liv genom alla de beslut som vi fattar och genom våra beslut och handlingar får vi det resultat som vi kunde förvänta oss. På så sätt kan vi fullt och fast kontrollera våra liv. 

Beslut fattas av vårt intellekt, handlingar sker på samma sätt. Men våra beslut och våra handlingar påverkas också av vårt undermedvetna och våra känslor. Intellektuella beslut kan därför helt bli överkörda av vårt undermedvetna. 

Tror vi på "slumpen" inser vi att vi inte kan styra över våra liv i detalj utan det finns krafter som samverkar och som sammantaget ger det resultat som vi ser. Känslan av skuld blir inte viktigt eftersom det är just en slump, något förutbestämt som bara händer. 

Tror vi på att vi till hundra procent kan styra våra liv har vi själva också ett väldigt stort ansvar. Varje resultat vi möter är samtidigt en konsekvens av vårt eget handlande. Det gäller att fatta rätt beslut och verkligen veta vad vi gör eftersom vi själva är orsak till allt som sker. Risken är stor att vi också skuldsätter oss om vi fattat fel beslut som leder till ett resultat vi inte önskade. 

Jag tror att det finns varianter på det som jag beskrivit. Varianter som sammantaget  gör att vi har en mängd olika variabler som gener, historia, miljö och andra faktorer som leder oss i olika riktningar samtidigt som vi har en möjlighet via vårt aktiva medvetande och balansen mellan vad vi tänker, vad vi känner och vad vi gör har möjlighet att, om än inte alltid styra så i alla fall påverka det resultat som vi sedan får. Samtidigt är jag övertygad om att det finns mycket som vi aktivt kan styra. Kanske inte det direkta resultatet men definitivt det vi tror ska leda till ett visst resultat.

Oavsett allt detta så har vi alltid möjlighet att förhålla oss till vår egen slump vilket direkt kommer att påverka resultat av slumpen. 

Jag har trott att jag haft möjlighet att kontrollera allt. I en värld av tidigt kaos i mitt liv blev kontrollen det som skulle få mig att överleva. Desto mer jag kontrollerade desto mer kom jag längre ifrån vad jag i grund och botten själv intellektuellt ville. Kontrollen blev ett nytt hinder för mig istället för ett styrmedel. Först när jag släppte på behovet av min egen kontroll och den faktiska kontrollen fick jag harmoni i mig själv.

Tror du på slumpen eller ser du att du har en möjlighet att påverka hur du mår?

Idag är en dag jag ser vad som sker men styr hur jag vill förhålla mig till det som sker. Jag sätter mål och strävar dit jag vill men dömer inte mig själv när det inte går som jag tänkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948