Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

torsdag 28 juli 2016

Tyst......bara tyst

Ord. Livet är fullt av ord. Vi bygger upp vårt liv på att samla ord och beskrivningar på vad vi känner och tycker. Hela min blogg är fylld av en massa ord. Ord som ger mig en mening kanske dig. Men trots det är det bara ord samlade på ett sätt som skapar en struktur för behag eller obehag. Orden får ett eget liv och fylls i vår hjärna. Drömmar är ord och bilder som symboliserar ord som genererar känslor. Allt styrt av vårt tänkande, tänkandet som vårt allas ego skapat. Order är vårt egos makt över oss själva och i samma stund som vi tänker blir ordet det som gör oss till fångar. 

Bortom ordet finns känslan och ännu djupare andligheten. En egen närvaro som bara kan kännas där ordet enbart är  ett försök, men bara ett försök att med egots kraft ta över och bekräfta det vi redan fått äga enbart genom att vara. Vi upplever och när vi inser att vi ibland saknar orden för det vi upplever har vi kommit bortom egots kraft.

Det är just därför vi ibland behöver vara tysta, bara tysta och medvetet få oss själva att tänka så lite som möjligt. Det är  därför olika typer av meditationer, mantran och mindfullnessövningar kan ha en sådan egenkraft. De lär oss att fokusera på en sak för att sakta sakta få oss att tänka på så lite som möjligt, kanske inget. Vi lär oss att vara närvarande utan att falla tillbaka till vår ord som handlar om vår historia eller ord som handlar om vår framtid. Ord som får oss att känna sådant som inte handlar om att vara närvarande här och nu. 

Vi behöver öva oss på att vara tysta. Vi behöver lära oss att inte distrahera tysnaden. Jag är en mästare på att störa den tysnad jag får till mig. Jag hittar på mängder av saker och får mängder av tankar som ibland skapar känslor jag inte vill ha. Även tystnaden skapar känslor men då är det på grund av alla ord jag får till mig i tystnaden. Det är därför retreat i tystnad kan vara så påfrestande för oss eftersom tystnaden utmanar oss att komma bortom alla ord och väcker känslor som kan vara svåra att hantera när vi saknar sätter att distrahera.

Så var bara tyst. Var tyst en timme, en dag, flera dagar kanske mer än en vecka.  Tala inte med någon som då kan få dig att igen skapa ord som väcker känslor.

Alla har vi ett ego och precis alla besväras av orden. En del har inte förstått det än, andra har insett några få har hittat en väg att få det tyst. 

Jag behöver tystnaden för att få möjlighet att känna och bli närvarande i mig själv. Där bortom tystnaden besparad från orden finns mitt genuina jag. Där är jag mig själv. 

Hur förhåller du dig till tystnaden. Kan du känna att du sällan ser till att ha det tyst omkring dig utan ord, där du kan få kontakt med en annan del av dig själv? 

Idag är en dag jag möter min egen tystnad som en befriare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948