Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

tisdag 26 juli 2016

Vår inre kraft definierar oss

Krafter vi bär inom oss är stora. De kan få oss att nå oändliga höjder eller nå de djupaste bottnar. Jag talar om krafter som handlar om kärlek och rädsla. Dessa kan brytas ned i mindre krafter men i sin renhet är det just kärlek och rädsla som är grunden för vår inre kraft. Vi känner kärlek eller vi känner brist på kärlek (rädsla). 

Det finns krafter i oss som vill hålla oss fast i det som är. I det vi känner till finns en trygghet även fast tryggheten ibland gestaltar sig i kaos och elände. Hjärnan vill känna sig ohotad och vill ha rutiner. Hjärnan vill skapa logik så att det blir enkelt att skilja på det som är farligt eller ofarligt. Vi vill hålla oss kvar i det kända eftersom det okända kan hota vår existens. 

Det kända behöver däremot inte vara vänligt, kärleksfullt och behagligt. Det viktigaste är att det är känt och utifrån ditt sätt att se det, ofarligt. På denna grund bygger vi sedan hela vår tillvaro. 

Vi strävar efter att hela tiden definiera oss själva utifrån vår egen omgivning. Vem är jag och vem är du. Vi vill vinn men inte förlora. Vi vill känna trygghet men inte otrygghet. Vi vill känna någon typ av bekräftelse för att veta att vi existerar och vi vill överleva. 

På denna grund bygger vi sedan upp vår tillvaro. Kärlek får, i ett liv som uppfattas vara fyllt av risker, en liten plats. Kärleken blir mer grädden på moset eller en dröm, inte en reell verklighet som vi själva kan uppnå. Kärleken blir för vissa något vi tänker ska uppnås i en relation, sällan som en del av vårt eget inre väsen. 

När vi själva har svårigheter att definiera oss som kärleksfulla människor får rädslans kraft en så stor plats i oss att det leder till att rädslan definierar hela vår person. Vi tänker, vi klagar, vi kämpar och vi strider. Vi låter andras agerande definiera oss själva genom vår rädsla. Vi skapar konflikter istället för att försonas. Vi skapar oförstående istället för respekt. Vi stärker vår svartsjuka och avundsjuka. Vi klagar och ger utryck för vår åsikt. Vi vill ha mer och vi vill ha rätt. Vi vill vinna inte förlora. Vi vill göra bra affärer ej dåliga. Vi vill få inte ge. Vi vill bli vinnare, inte förlorare. Kort sagt vi vill skapa situationer utifrån som ska definierar vem vi är oavsett om det är synligt positiva saker eller inre positiva saker (en sjukdom kan enkelt uppfattas som något yttre negativ men kan inom oss kännas som att vi blir någon och gör att vi upplever något positivt i det som skett, sjukdomsnytta).

Jag kan se hur jag definierar mig genom att skapa konflikter. Jag har sett till att ha det rörigt och annorlunda omkring mig för att definiera mig själv och för att bli sedd. I sammanhanget kan nämnas att inte bli sedd också blir ett sätt att definiera sig. Vi skapar ett tillstånd som ger fördelar och ökar vårt trygghet.

Jag kan mer och mer se att hela min person och främst i det jag gör, lätt kan uppfattas som brist på ödmjuk och ge mer sken av att vara bordust. Jag kan förstå att människor historiskt har känt ett hot och agerat utifrån detta. Samtidigt har mitt sätt varit egots handlingar i rädsla att missa den kärlek jag känt jag saknat. Resultatet av mina egna handlingar har lett till att jag mött mindre kärlek.

Kan du känna att du ägnar livet åt att hitta sätt att definiera dig själv? 

Idag är en dag jag tillåter mig själv att definiera mig själv genom att känna att jag är fyllda av min egen kärlek. Ur denna kärlek vill jag möta min omgivning. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948