Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

onsdag 10 augusti 2016

Kaos är granne med Gud

Första dagen efter semestern. Sakta börjar jag återgå till tidigare rutiner. Oavsett om jag vill det eller ej finner jag mina gamla rutiner. Det ligger i ryggmärgen och behöver enbart bli påmind i platser, rörelser, ord eller på annat sätt för att komma ihåg vilken rutin som gäller. Att ta mig till mig till jobbet är en sådan rutin. Automatiskt gör jag som jag gjorde innan semestern och långt innan dess. Självklart kan jag välja att göra på annat sätt men oftast stämmer jag in i de flöden jag tidigare gjort. Det krävs inget tänk utan det är bara att göra. Samma väg till tunnelbanan, samma forcering i trappan upp, samma plats för att stiga in i samma vagn, genom samma dörrar. Samma, samma, samma som leder till samma. Vill jag ha det så är det bara att fortsätta ramla in i gamla rutiner. Vill jag ändra på detta är det enbart att ändra men hjärnan gilla rutiner, rutiner är trygghet. Förändring däremot kräver att jag måste anstränga mig och kanske ibland kliva in i otrygga zoner där rutiner saknas och där jag inte heller riktigt vet vad utfallet kommer att bli. Tar jag en annan väg till jobbet är jag inte direkt säker på hur lång tid det kommer att ta.

Just rutiner gör att livets goda saker återupprepas men också de mindre goda. Det finns en trygghet i det som är och det som vi är vana vid oavsett om det är bra för oss eller inte bra. Kaos bor granne med gud och det är verkligen en sanning i detta. Kaoset är en trygghet att luta sig mot om det är kaoset vi känner till och är van vid. Vi vet hur vi kommer att känna, vi vet hur vi ska göra och vi vet vad som kommer att hända. Vi gillar kaoset om vi är vana vid det för kaoset är en rutin som i sig skapar trygghet även fast kaoset för den utomstående kan uppfattats som rena idiotin. 

Att gå utanför boxen handlar just om att våga förändra och göra det som inte är rutin. Våga göra det som är ovant för att göra och där vi inte riktigt vet utgången. Våga tillåta att vi inte vet. Det är just därför förändring är så svårt. Vi vet inte utgången och då är det förenat med stor risk om vi skulle göra det på ett nytt sätt. Risken att vi misslyckas, risken att något händer vi inte kan hantera, risken att saker blir fel. Även fast det som pågår och är rutin verkar fel behöver det inte betyda att hjärnan uppfattar det som fel eftersom resultatet är känt och hjärnan kan hantera det. 

Jag kan se mängder av mina egna beteenden som jag direkt skapat som rutiner och hur enkelt det är att skapa en trygghet i detta. Rutiner som är banala eller en fullständig katastrof men som hjärnan verkligen gillar. En del rutiner har jag lyckats att förändra genom att skapa nya rutiner som hjärnan kan ta till sig och känna sig trygg i. Mitt reflekterande och mitt bloggande är en del av detta.

Kan du känna att du fastnar i rutiner som låser fast dig men som du samtidigt har svårt för att bryta?

Idag är en dag jag vågar bryta mina gamla rutiner.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948