Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

lördag 13 augusti 2016

Människor som saknar respekt

Jag märker ibland hur svårt jag har för att värja mig mot människor som helt saknar respekt av en eller annan anledning. När vuxna människor har tydliga tendenser att mobba och bete sig och utnyttja och tar på sig någon slags maktfördel eller använda sig av härskarteknik. 

Jag har själv gjort en mängd fel, använt härskarteknik, troligen också mobbat och utnyttjat fördelar jag haft på bekostnad av andra. Jag har även behandlat de människor jag just nu mötet på ett sätt som påminner om det jag för tillfället ser. Jag har känt en skuld för detta men känner det inte längre. Ändå tillåtet jag de jag tänker på att bete sig bara för att jag inte riktigt vet hur jag ska hantera mitt eget beteende för att markera att gränsen är nådd. Hit men inte längre. Samtidigt är jag medveten om att det är ett sätt att vilja styra och ändra någon annan samtidigt som jag inser att min uppgift egentligen är att förhålla mig till det som sker och göra mina val samt vara närvarande här och nu. Så fort jag pekar på någon annans sätt att vara är jag samtidigt i en fel riktning, åt det håll där jag strävar att ändra på någon annan, vilket jag inte kan. Samtidigt är det oerhört viktigt att jag respekterar mig själv och andra. 

Det blir en konflikt i mig som ibland tenderar att få mig att vilja ge igen, hämnas eller markera. En konflikt som samtidigt stör mig själv. 

Jag kan se vad som kan vara orsaken till och framkallat denna spända situation som jag just nu upplever aldrig får ett slut. En hopplös kamp utan slut där någon ska vinna och någon annan ska förlora. 

Jag vet att lösningen ligger i att gottgöra det jag kan, förlåta det som behöver förlåtas, vara närvarade och sann och förhålla mig till det som sker. Jag vet att egen självrespekt får mig att hitta vägen ur detta ändå kan jag känna att det i oss blir svårt att värja sig för det som inte självklart går att undvika. 

Finns det situationer du känner du har svårt att värja dig ifrån och som låser fast dig i en särskild position? 

Idag är en dag jag ser och känner det jag gör men väljer att förhålla mig till det jag möter på ett sätt så att jag fortfarande respekterar mig själv.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948