Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

tisdag 2 augusti 2016

Säg mig ett skäl till att låta bli

Säg mig ett skäl till att du inte kan vara vänlig om du vet att vänlighet föder vänlighet. Säg mig ett skäl till att du inte kan le om du vet att leende föder andra leenden. Säg mitt ett skäl till att du inte kan vara hjälpsam om du vet att hjälp föder andras vilja att hjälpa. Säg mig ett skäl till att du inte kan när du vet att övervinna rädslor leder dig framåt. 

Vi har en mängd kunskap om sakernas tillstånd och hur man borde leva men vi väljer dess motsats. Vi är inte konsekventa. Vi lever våra liv som om det alltid fanns en nästa dag fast vi själva vet att den dagen kanske aldrig kommer. 

Idag är vår dag, allas dag. Det som behöver göras sker idag. Det som ska upplevas sker idag. Det som ska kännas eller tänkas sker idag. Det är idag som du ska göra det, vad det än är. Någon annan dag är inte en bättre dag utan det är just idag det ska ske. En annan dag är inte bättre eller mer skonsam. Om det är något läskigt som ska göras blir det inte bättre att vänta med detta ytterligare en dag. Besvärliga saker är alltid besvärliga saker och rätt tid finna inte för detta. Om det är något kul du vill göra så är risken att skjuta upp det att det aldrig blir av. Saker du känner att du behöver göra är alltid skönare att ha gjort än att vänta till en annan dag. Om du väntar får du förutom att ha jobbet kvar, bära smärtan av att ha något jobbigt framför dig ytterligare en tid. 

Vi lever bara just nu. Många djur har en förmåga att inse detta. Det är idag jag ska bli mätt och skydda mig imorgon är en annan dag. En del djur har börjat tappa denna känsla som en del ekorrar som hamstrar inför vintern. De har en instickt som säger att de ska lagra mat för framtiden, som de inte vet något om mer än att det kan vara bra att lagra mat om det blir brist på mat. 

Inget är rätt och inget är fel men är det så att vi känner att livet just nu inte känns bra så är det oftast just bristen på att uppskatta det vi har i stunden som brister. Vi är antingen för mycket i det förgångna eller oroar oss allt för mycket om framtiden på ett sätt att vi helt glömmer bort det vi har inom räckhåll. Eller så tänker vi att i morgon ska allt ordna sig och allt ska bli bra och lägger allt för stor tillit till morgondagen utan att förstå vi så glömmer bort att leva idag. 

Jag har varit duktig på att skjuta upp obehagligheter till framtiden i tron att en annan dag var bättre att ta tag i det jag tyckte var läskigt. Jag har också märkt hur min historia präglat mig mer än vad jag tidigare har förstått vilket gjort att jag i nutid försökt leva ut gamla känslor men misslyckats varje gång.

Kan du känna att du sätter hinder för dig för att lyckas leva här och nu? 

Idag är en dag jag skiter i vad som varit och vad som ska komma. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948