Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

söndag 21 augusti 2016

Vi vill alltid ha en förklaring

Vi jagar svaret på frågan varför. Vi vill ha en förklaring på det som sker. Vi vill verkligen veta varför. För vissa av oss gäckar denna fråga vårt liv för andra mindre. Vi vill söka svaret och få förklaringar som vi kan förstå. Logik följer vår jakt. Finns det en logik som jag kan fp oss att förstå kan vi lättare släppa det eller vi tror att det är så. Tankar om universum är något som vi har svårt att förstå. Vår hjärna förstår inte riktigt vad som finns bortom det vi ser och var universum tar slut och där det tar slut vad finns bakom detta. Tankarna är så svindlande att vi inte riktigt kan hantera det vi försöker förstå. På samma sätt är det när vi lever i dysfunktionella familjer eller utsätts för någon typ av övergrepp eller rent av att någon avlider eller blir dödad. Vi söker förklaringar och vill ha svar på frågan varför. Svaret tror vi ska befria oss från det som är oklart, det vi utsatts för eller det som hänt. 

Religion har länge varit en lösning på det vi söker svaren på. När vi inte förstår och vi själva inte kan hitta logiken behöver vi en förklaring som gör det logiskt för oss. En förklaring som kan sätta ord på det vi själva inte kan se en logik i. För i tiden var en mängd naturfenomen obegripliga och som man inte kunde förklara varför de inträffade. Att hitta religiösa förklaringar var ett sätt att skapa en förklaring som kändes logisk. Tor och hans hammare bara som ett exempel. Talet om Gud och djävulen är ytterligare ett sätt att sätta ord på något som varit svårt att förstå. Gud den goda och djävulen den onda. Vi fick förklaringar till människor eller naturens beteende. Vi fick också möjlighet att se dessa personligheter inom oss och också få möjlighet att få hjälp med lösningar för att bli befriade. Om du gör detta så möter du Gud och kommer till paradiset på ett eller annat sätt. Religionen har senare använts som maktmedel och vapen men det tar jag inte upp här. 

Blir vi utsatta för något kan vi ägna hur mycket tid som helst för att söka svar på frågan varför. Vi vill ha förklaring till varför vi blivit svikna, lämnade, utsatta för övergrepp. En pappa som inte varit närvarande eller en mamma som inte kunnat visa känslor. En bror som misshandlat eller en en nära vän som helt plötsligt slutat att höra av sig. Vi fokuserar så mycket på frågan att vi ibland inte kan fokusera på andra saker. Frågan kan ibland mer eller mindre ta över vårt liv. Det som blir intressant är, om det skulle vara så att vi fått ett svar på frågan varför, om detta löser vårt problem eller om det uppstår ny fråga. Troligen det senare.

Egentligen innebär frågan, varför tron på att det alltid finns en logik med allt som sker. Vi tror att det alltid finna skäl til varför saker händer. Antingen som ett straff, naturliga förklaringar eller något som har eller inte har med oss själva att göra. Många religioner, dock inte alla gör en stark koppling mellan handling och straff. Handling och möjligheten att nå ett paradis antingen i denna värld eller i kommande värld. Det skapas en logik som vi kan förstå och följa. En logik som gör livet begripligt. Frågan är om svaret på ett övergrepp skulle lösa problemet, jag tror inte det utan som jag sa tidigare skapas enbart nya frågor eftersom det inte finns en logik. Inte så sällan har också vi som offer en tendens att ta på oss skulden bara för att på ett eller annat sätt hitta en logik och en skyldig. Bara för att hitta en förklaring. 

Jag jagade länge mina föräldrar och menade att de var skulden till allt. De var orsaken till att jag var den jag var och att de inte kunde acceptera och älska mig. Jag jagade efter svaret på frågan varför på samma sätt som den kvinna jag en gång i tiden var tillsammans med svek mig vilket påverkade under lång tid mina kommande relationer. Spår av händelser som sedan i omgångar påverkar hur jag hanterat mitt liv men samtidigt givit mig förklaringar (sim i kvinna som svek mig där jag länge tänkte att jag inte dög) trots att jag i varje stund ändå ägt mina egna beslut och handlingar. Jag skapade ursäkter.

Söker du förklaringar och svar i ditt liv som du ännu inte fått svar på? Hur mycket upptar det ditt liv och vad skulle du kunna använda den tiden till istället. 

Idag är en dag jag inte behöver mer förklaringar utan jag förhåller mig till det som hänt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948