Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

söndag 25 september 2016

En yvig gran hindrar andra att växa

Starka yviga och synliga förebilder kan riskera att kväva de som följer. Under en stor gran med vida grenar växer det dåligt vid dess fot. Granen behöver fällas eller det som vill växa behöver byta plats för att både nå solen och för att få den näring och energi som behövs att bli lika stor som sin förebild eller den den följer. 

Vissa flyr tidigt sina hem andra stannar kvar. Vissa fångar kraften men planterar sig på en annan plats där de blir mer synliga andra dör sakta på plats. Vissa låter sig själva hindras genom dåligt självförtroende och otrygg tillvaro andra gör precis som sin förebild. Vissa tror de har brister i livet de aldrig återfinner andra väcks av sitt eget reflekterande och finner nya väga till platser där de kan växa. 

Alla har en uppgift och alla har en plats. Det finns jordmån för alla och tillräckligt ljus för alla att skina i. Det viktiga är mer att våga se de möjligheter som faktiskt finns för de finns. Tanken att de inte finns är enbart en illusion skapad av oss själva för att bekräfta det vi själva tror oss känna.

Jag växte upp under en yvig gran som tog all näring i vår familj. Det var inte fel på granen som växte och på den näringen som fanns men det var svårt att växa parallellt.  Både jag och min syster flyttade hemifrån tidigt. Vi flyttade till platser långt bort där granens grenar inte nådde. 

För mig innebar det att jag kunde växa och bli en egen yvig gran. Problemet som senare uppstod var att mina barn hindrades av min egen skugga. Jag hade blivit för yvig och hade gjort på samma sätt som det som hände i min ursprungsfamilj. Mina barn har haft lite olika strategi i livet för att hantera detta som de idag själva får reflektera över. 

Alla behöver vi få plats för att växa och glänsa, en plats som vi också själva behöver hitta. Själv inser jag att jag kanske borde ha gjort på ett annat sätt när barnen var små, men då visste jag inte bättre. Idag försöker jag öppna mina ögon och använda mig av mina nya kunskaper. 

Är du en yvig gran eller är du en planta som sakta tappar både energi och näring under en yvig gran? 

Idag är en dag jag låter mina yviga grenar vika åt sidan för det som gärna vill växa 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948