Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

tisdag 20 september 2016

Minnets största styrka är att glömma- så vad är sant egentligen

Vad minns jag och vad kommer jag inte ihåg. Vad är samt och vad mins jag fel. Hur vet jag att det som jag tror har hänt faktiskt har hänt? 

Hjärnan har en tendens att glömma för att hantera all den datamängd som kommer i dess väg. En dator med samma ålder som du själv skulle ha givit upp för länge sedan. 

Vårt hjärnas främsta uppgift är att kunna förutse fara och hantera den på ett eller annat sätt. Förutom det, givetvis att se till att ta hand om den människa som hen är genom att skaffa mat, sköta om sig och främst se till att rasen människa fortlever. I allt detta skapas känslor och tankar som ska hanteras genom att värderas, planer för hur det ska hanteras samt lagras för framtiden om liknande händer igen. En fluga är inte farlig men en geting är det. En geting är dock inte alls så farlig som en sabeltandad tiger som man kan bli dödad av. Samtidigt kommer vi ihåg att någon dog av en geting. Alla intryck ska hanteras och lagras till nästa gång. En del blir oviktigt och glöms bort en del förstoras och blir mer än det kanske är och var. Andra minnen blir så starka att den senaste upplevelsen stannar kvar i vår hjärna som en obehaglig händelse som även skapar skräck i sådant som definitivt inte är farligt. Vår hjärna sorterar och minns ibland fel eller har värderat upplevelsen på ett sätt som skapar stora problem för oss att fungera i det vardagliga livet, även fast det som hjärnan kommer ihåg för länge sedan försvunnit för länge sedan. Hjärnan blir inte rationell utan blir ibland impulsstyrd allt i syfte att ha en chans att överleva. En mus, blir en katt, blir en hund, blir en ilskan hund, blir en rabiessmittad ilsken hund, blir ett lejon, blir ett farligt lejon, blir ett mycket farligt lejon som dessutom är ilsken och smittad.

Våra minnen låter sig manipuleras och vi förstorar eller förminskar verkligheten och skapar den vill vi vill skapa. Ibland låter vi denna bild manipuleras av sådant som kommer utifrån som gör att vi ytterligare förändrar vad som egentligen hände. Våra känslor och det vi tror har hänt skapar bilder som förstärks eller försvagas och kan bli styrande för uppfattningen om vår historia och hur vi väljer att leva vårt liv idag.

Hur vet vi att det vi mins och känner omkring det som varit om det är sant eller inte?

När jag väljer att förhålla mig till det som varit och det som är så blir jag mindre beroende av om det är rätt min hjärna minns och de känslor jag kopplar till dessa minnen. Jag kan istället förhålla mig till det som är i varje stund och chansen blir då att det jag mins i nutid kanske är mer rätt än det jag mins i dåtid. Chansen att bli lurad minskar.

Hur vet du att det som du kommer ihåg faktiskt är rätt och att det inte på ett eller annat sätt kanske blivit manipulerat under vägen?

Idag är en dag jag låter mig minnas så lite som möjligt av min historia och leva mer här och nu. Jag respekterar också att även andra kan minnas fel och leva med minnen som kanske inte är sanna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948