Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

söndag 9 oktober 2016

Värderingarna jag har är min bas

Igår var en paus. Jag märker hur viktigt det är med en paus. En paus för att andas och en paus för att hämta ny kraft och nya idéer. Ett avstånd för ett nytt närmande. 

De tankar jag har men också de ord jag väljer identifierar och definierar mig själv och mina sanningar. 

Val av ord och val av uttryck. Val av situationer och sammanhang. Att tala om man istället för jag. Att skämta istället för att säga som det är. Att vara tyst istället för att tala. Allt detta är inte misstag eller tillfälligheter utan beskriver bara det vi innerst inne tycker eller känner. 

Samtidigt skapar vi nya sanningar av alla de ord vi använder, ord som till en början kanske var helt befängda tankar blir helt plötsligt något nytt och inte enbart något vi tänker utan just nya sanningar. Vi låter oss själva ge uttryck för nya opinioner eller åsiktsyttringar. Fler gör på samma sätt och till slut blir det en ny sanning även fast inget nytt har skett. Det går inte att undvika om vi inte redan från början håller hos kvar vid våra egna grundvärderingar. 

Så vad är egentligen mina grundvärderingar i livet och hur fast står jag upp för dessa? Finns det sådana jag avsiktligt eller oavsiktligt övergivit och finns den nya jag skapat eller tvingats skapa? 

Allt kan tänkas och allt lan göras, allt styrs enbart i vilken situation vi befinner oss i. Vi säger att vi aldrig skulle kunna döda en annan människa ändå kan det komma situationer där just detta kan bli en ändrad sanning. 

Så vad har vi övergivit och vad nytt har vi tagit till oss och är detta verkligen så vi tycker? Vår egen utsatthet och egna misslyckanden kan få obehagliga konsekvenser som kan utmana våra egna grundvärderingar. 

Jag hoppas att jag tillåter mig att stå kvar och stå upp för mina grundvärderingar. Det är dessa som bildar basen i mig. 

Har du börjat att ändra på dina åsikter och grundvärderingar? Har du varit tvungen att göra detta för att överleva?

Idag är en dag jag noga gör klart för mig själv vilka grundvärden jag har.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948