Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

tisdag 15 november 2016

Lust en kamp

Jag fick frågan en gång hur mycket jag gjorde i livet som jag kände lust inför. Jag var tvungen att tänka efter länge hur det var när det gällde lust och min familj, i mitt arbete och i min övriga tid. Vad gjorde jag som jag kände lust omkring. Vad var lust och om det inte var lust vad var det då? Jag tror att jag fick fram några enkla svar. Frågan däremot vilade kvar i mig länge och jag insåg att jag på allvarligt behövde göra en inventering.

Om livet mer handlar om en kamp än om lust är det något som jag gör som inte riktigt stämmer. Om det är så, fyller kampen en uppgift annars hade jag inte gjort valet att kämpa. Kampen och striden fyller då något i mig som lusten inte riktigt kan mäta sig med. Om det är så jag vill ha det ska jag fortsätta, om inte behöver jag få till en förändring. 

Lusten handlar om kärlek och glädje. Lusten handlar om närvaro och värme. Lust handlar om utmaningar och hitta nya vägar men också tryggheten att våga stå kvar. 

Kännar jag allt detta som lusten står för då är jag på banan. 

Min inventering visade sig uppvisa mer kamp än lust och det kändes spontant inte bra. Var hade min lust tagit vägen och var det så att det egentligen var kampen som drev mig framåt. 

När jag ser tillbaka i mitt liv har kampen varit en oerhört viktig pelare. Kampen har funnits där och jag har krampaktigt hållit fast vid just kampen oavsett vad det var jag kämpade om eller emot. Kampen blev mitt varumärke och min drivkraft och kanske till och med det som skapade lust i mig. När tystnaden och stillheten kom upphörde kampen och min drivkraft försvann. Kampen hade ett mycket större värde än lusten. Än idag kan jag se hur kampen styrt mig i olika riktningar. En del diken har jag kört ned i men jag har också haft en oerhörd nytta av min kamp.

Men hur är det med lusten i mig. Kan det finnas lust utan kamp? Kan det finnas allt lusten står för i mig och att jag vågar stå kvar och möta lusten genom närvaro, närhet, tystnad, trygghet och ändå vara mitt bästa jag i själ och hjärta? Jag har inte ett svar där idag utan det är en process i mig som just nu pågår. 

Jag vill känna lust och drivas av lust och jag vet att jag gjort det i stormande förälskelse och drivande projekt. Men sedan då? 

Drivs du av lust eller av kamp? Hur mycket av ditt liv handlar om just lust? 

Idag är en dag jag känner efter hur mycket lust jag drivs av och hur det som inte är lust påverkar mig. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948