Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

måndag 23 januari 2017

Ska det bli skillnad behöver vi ändra vårt sätt att tänka

På kort sikt kan vi ändra på mycket utan att göra radikala förändringar. Vi kan gå ner i vikt, vi kan sluta röka, vi kan blir mer lugna, mindre stressade och vi kan sluta dricka eller göra upp med våra föräldrar. Förändringen sker på kort sikt genom att vi, utan att se på orsakerna hanterar symtomet. Förändringen sker men blir sällan långvarig och djup så länge vi inte förändrat vårt sätt att tänka. Först när vi förändrar vårt synsätt på saker och ting sker de mer långvariga förändringarna. 

Hur kan nu detta komma sig, när ändå förändringen sker så är det ju bra med det?

Låt mig ta ett exempel. Om vi vill gå ut och vi ser att det regnar förväntar vi oss inte att det ska sluta regna bara för att vi går ut. Vi vet att vi inte kan styra över regnet så vi tar med oss paraplyet och fäller ut det ovanför oss när vi går ut för att skydd oss mot regnet. Eller så låter vi blir att gå ut. Sällan eller aldrig anklagar vi regnet för att det regna eller blir förvånad varje gång det regnar att vi blir blöta utan vi accepterar att det regnar och förhåller oss till detta. Inga diskutioner, inga förväntningar, inga missuppfattningar och inga besvikelser så länge vi är medvetna över det som sker. Vi reagerar och vi agerar. Om möjligt trivs vi inte med att det regnar men vi vet att det är som det är.

Byt ut regnet med en person som står oss nära som om och om igen gör saker som vi irriterar oss på. Saker som får våra känslor att svalla. Hur agerar vi då? Tänk efter en stund.

Precis, vi accepterar inte situationen som den är och kanske ignorera vad som händer eller undviker personen utan vi börjar att anklaga personen och vi säger att personen ska ändra sitt beteende. Våra känslor blir starka kanske rent av omöjliga att hantera. Ändå är detta precis som regnet, vi behöver lära oss att tänka på ett annat sätt för att kunna hantera våra känslor och det som sker. Bara det faktum att byta ut personen som objekt och som vi är irriterad på med objektet regn förändrar både vårt sätt att reagera och att agera. Vi inser att vi själva är den enda som kan agera. 

Detta mina vänner handlar om kbt. Vi använder vårt sätt att tanka och skapar därmed förändring som kommer att innebära att våra känslor förändras.

Först när vi kan se att vi är en tänkande, kännande och agerande person där vi förstår att vi med dessa tre enheter, var för sig, kan skapa förändring börjar vi sakta äga oss själva. Vi lär oss att reflektera och utifrån det agera genom att göra annorlunda eller tänka annorlunda eller kombinationer av detta. Känslan är sedan det element som vi kan påverka genom vårt sätt att tänka och att göra på ett annat sätt. 

Teorin är enkel men vårt sinne komplicerat. Mindre komplicerat än vad vi föreställer oss men ändå tillräckligt komplicerat för att förändring ändå tar tid och behöver nötas varje dag för att bryta gammalt sätt att tänka och att göra. 

Som grädde på moset har vi sedan känslor som gärna minns och åter igen känner gamla känslor som vi inte alltid vet  ursprunget till eller tror oss veta ursprunget till och som gör att vi gärna håller oss kvar i gammalt tänk och gammalt sätt att agera just bara för att det är tryggt i sitt eget kaos. Det är här orsaken till vårt sätt att tänka eller agera har sin källa. 

Jag känner till många teorier och kan se mitt beteende och mitt sätt att tänka, ändå faller jag ibland igenom mitt eget nät och agerar på känslan utan att tänka. Jag är inte mer än människa. Ibland lyckas jag hantera alla mina tre elementen men ibland jobbar min reptilhjärna på högtryck och gör det svårt för mig genom att direkt agera på känsla.

Hur medveten är du om dina känslor, tankar och handlingar och det faktum att du äger alla dina tre element? 

Idag är en dag jag försöker att använda  mig av alla tre elementen för att hitta ett annat sätt att tänka. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948