Bloggen har flyttat till samtalforallablog.wordpress.com

tisdag 13 juni 2017

Maktlös- en möjlig väg

När jag gjort en mängd försök men ändå inte lyckats. När jag åter och åter igen märker hur delar av mina gamla beteenden bubblar upp ur mig. När det blir uppenbart hur jag behöver be om ursäkt till andra jag skadar då kan man säga att jag just i dessa stunder är maktlös. Jag gör samma sak åter och åter igen. Jag gör allt för att kontrollera situationen men faller åter igen igenom. Det blir till och med så att mitt sätt att kontrollera leder mig till än mer maktlöshet. 

När jag inser att situationen gör mig maktlös, först då är jag mogen till en förändring. 

Bekräftelsebehovet gjorde mig maktlös. Mitt behov av att bli bekräftad åter och åter igen utan slut gjorde mig tillslut maktlös. Jag insåg att jag hämningslöst gjorde vad som helst för att få denna bekräftelse. Jag offrade allt till slut, allt det som egentligen var viktigt för mig och som jag sökte offrade jag. Det var lite som att känna ett godissug som aldrig tar slut även fast jag trycker i mig mängder med godis. Det blev maniskt.

När jag till slut nådde en botten av alla konsekvenser jag fick från denna maktlöshet sökte jag efter hjälp. När jag insåg min maktlöshet och behövde ta ett nytt steg, först då vågade jag ta ett nytt steg och söka hjälp. 

Jag valde någon som jag kände var starkare än mig och hade något som jag ville ha. Jag valde och gav tillit. Jag valde och fattade ett beslut. 

När jag väl fattat mitt beslut och valt ut den jag ville ge tillit till överlämnade jag mig själv. Jag överlämnade mig i denna persons händer och bestämde mig för att följa efter. 

Jag gick från maktlöshet till att bli ledd genom att acceptera att jag var maktlös. Jag överlämnade makten till någon annan som för stunden verkade ha en bättre riktning än vad jag hade och som jag ville följa. Jag blev en lärjunge. Jag gav tillit till någon som visste just då något som jag själv saknade kunskap om. 

När vi saknar kunskap behöver vi lära oss  så att vi får den kunskap vi saknar. Min brist på kunskap var att jag i vissa stunder kände mig totalt maktlös och inte hade andra lösningsförslag än de jag prövat åter och åter igen utan framgång. När jag gjorde som jag alltid gjort blev resultatet det samma. Något nytt behövde tillföras mig. 

Vad jag egentligen gjorde var att jag gav upp. Jag gav upp och började lyssna på någon annan genom att acceptera min maktlöshet. Egentligen fullt naturligt och det vi gör i många andra situationer. Jag lagar inte min bil för jag vet att andra gör det bättre. Jag lagar inte mina skor för jag vet att andra gör det på ett bättre och snyggare sätt. 

Finns det saker som bara är allt för jäkligt i ditt liv och sådant som du skulle vilja förändra men inte riktigt lyckas med? Det kan röra dig eller sådant du påverkas av andra. Om det finns, hur många gånger har du försökt ändra på detta? Har det blivit någon förändring? Om möjligt har det kanske blivit sämre?!

Idag är en dag jag känner mig tacksam att jag hittade min egen botten och vågade erkänna att jag var maktlös. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Johan Andersson
Ystadsvägen 28
121 49 Johanneshov
0762- 289948